top of page

Frosinone on Serie A:n alkukauden yllättäjä - Kolme syytä miksi putoamissuosikki ei ole heittopussi

15.11.2023

Frosinonella oli huomattavasti pienin kerroin sille, että Seria A kauden 23-24 päätteeksi sinikeltaiset löytävät itsensä sarjataulukon pohjalta.


Se ei sinänsä ollut yllättävää, koska pitkään kesällä näytti, että Roomasta 75 kilometrin päässä sijaitseva pikkukaupungin joukkue ei tule saamaan kilpailukykyistä joukkuetta kasaan Italian pääsarjatasolle.


Kun Serie B.n mestaruuteen kaudella 22-23 johtaneen sarjanousijan manageri, entinen Italian maajoukkuetähti Fabio Grosso sai sopimuksen Lyonista, oli Frosinonen nykyisen kauden alla pelkkiä epävarmuuksia. 


Pienen kaupungin joukkue on kuitenkin osoittanut epäilijöille olevan kilpailukykyinen joukkue Serie A:ssa kaudella 23-24. La Gazzetta Suomi listaa kolme syytä miksi:


1. Eusebio Di Francesco


EDF.


Di Francescon palkkaaminen ei varmasti aiheuttanut riemunkiljahduksia Frosinonessa. Sassuolossa aikoinaan nimeä managerina itselleen tehnyt EDF oli saanut ennen Frosinonen palkkausta kaikilta neljältä edelliseltä työnantajalta potkut Italian pääsarjatasolla.


Eikä siinä mitään vielä, pari näistä potkuista oli vielä supernopeita: Kaudella 19-20 Sampdoria antoi potkut Di Francescolle 8 kierroksen jälkeen. Mutta se ei ole mitään siihen verrattuna, että kaudella 21-22 Verona sai tarpeekseen EDF:stä puolet nopeammin; vain neljä pelikierrosta.


EDF ei valmentanut Verona-potkujen jälkeen ennen Frosinonen soittoa viime kesänä. Vaikka tauko valmentamisesta oli pitkä, EDF käytti sen hyödyksi ja on osoittanut epäilijöilleen olevansa vielä Serie A -tason manageri.


Di Francescon taktinen lähestymistapa peliin on nykyään moderni 4-3-3 muodostelma, jossa laitapakit pyrkivät puolustuslinjaa haastaviin juoksuihin. Frosinone on kyennyt nopeasti hyviin tuloksiin, mikä osoittaa juoksuvoimaa vaativan pelitavan toimivuuden ja pelaajien sitoutumisen tekemään töitä uudelle koutsille.


2. Lainasopimukset kesän siirtoikkunan lopussa


Okoli on päässyt juhlimaan Frosinonessa.


Näytti pitkään ennen kauden alkua, että Frosinone lähtisi managerin lisäksi pelaajarosterin osalta huomattavalta takamatkalta. Joukkueella ei ollut melkein lainkaan leveyttä heinäkuun lopussa ja avauskokoonpano pelaajat eivät vakuuttaneet.


Tilanne kuitenkin alkoi kääntyä elokuussa, kun Frosinone sai solmittua tukun lainasopimuksia lupaavien pelaajien kanssa.


Joukkueeseen liittyi lainasopimuksella Caleb Okoli, Matias Soule, Enzo Barrenechea, Pol Lirola, Reinier, Kaio Jorge ja Walid Cheddira. Lisäksi ilmaissiirrolla joukkueeseen liittyi Mehdi Bourabia ja Marvin Cuni.


Di Francesco sai käsiinsä kasan lupaavia pelaajia, joilla ei olisi roolia isäntäjoukkueessaan kuluvalla kaudella. 


Okoli on lupaava atleettinen Italian nuorisomaajoukkueen toppari, josta Frosinone saa tärkeän palasen puolustuslinjaan. Soule, Barrenechea ja Kai Jorge tulivat kaikki Juventuksesta. Etelä-Amerikan trio Torinosta nostaa joukkueen taitotasoa huomattavan paljon.


Cheddira on jo 25-vuotias hyökkääjä lainalla Napolista, kuka ei ole vielä todistanut tasoaan Serie A:ssa. Hän toi kuitenkin potentiaalisen vaihtoehdon hyökkäykseen. Myös Real Madridista lainalla oleva Reinier ja ilmaissiirrolla Saksasta tullut Marvin Cuni ovat esiintyneet pirteästi. Bourabian ja Lirolan kohdalla tiesi enemmän mitä tuleman pitää, koska molempien naamat ovat tutut sarjaa viime kausina seuranneille.


On hämmästyttävää kuinka nopeasti Di Francesco sai heidät tuottamaan Frosinonelle tulosta.


Ja ennen kaikkea sinikeltaisten peli on ollut viihdyttävää. Frosinone on kyennyt maalintekoon kolmea peliä lukuunottamatta jokaisessa ottelussa, ja Serie A:n seuraajilla on muistossa pari uskomatonta trilleriä Cagliaria ja Sassuoloa vastaan kautta ollessa takana vasta 13-pelikierrosta.


On kuitenkin yksi pelaaja, joka on säteillyt kirkkaimpana tähtenä Frosinonen alkukaudella…


3. Matias Soule


Matias Soule.


20-vuotias Juve-laina Matias Soule pääsi viime kaudella pelaamaan yli 400 minuuttia Bianconerin paidassa ja pääsi avamaan maalitilinsä Serie A:ssa.


Soule ei ole mikään turhaa huomiota keräävä lupaus. Eurooppalainen jalkapallo on kuitenkin siinä tilanteessa, että on vaikea olla kääntämättä päätä Soulen talentille.


Alkukauden kymmenen pelattua ottelua ovat tuottaneet viisi maalia. Alkukaudella vain Jude Bellingham on tehnyt enemmän maaleja vuonna 2003 tai sen jälkeen syntyneistä pelaajista Euroopan viisi suurinta sarjaa huomioiden.


Soulen tekniikka on erinomainen. Vasen jalka löytää vetopaikoille ahtaissakin tiloissa, sekä tarjoaa oivallisia murtosyöttöjä joukkuekavereille. Soule on pitänyt tekniikkansa ansiosta varsinkin Serie A:n häntäpään joukkueiden kömpelömpiä pelaajia pilkkanaan alkukaudella.


Ei Ihme, että Juventus on suunnitellut Soulen lainan ennenaikaista purkamista, koska lupaava argentiinalainen on osoittanut Frosinonessa, että saattaisi tuoda lisäarvoa isäntäseuralleen jo tällä kaudella.


Jos näin tulisi tapahtumaan, Frosinone on neuvotellut Juventukselta korvaukseksi Samuel Illing-Juniorin lainaamista. Illing-Junior on osoittanut olevansa vaarallinen laitapelaaja ainakin ajoittain pääsarjatasolla, joten Frosinonen kausi 23-24 tulee olemaan taitoa täynnä alusta loppuun.


Comments


bottom of page