top of page

Italia - Pohjois-Makedonia: Kestääkö Azzurri paineet vai toistaako historia itseään?24.3.2022 jäi ikuisesti Azzurri-faneille mieleen yhtenä jalkapallohistorian synkimmistä hetkistä: Suurena altavastaajana Palermossa MM-karsintojen pudotuspelejä pelannut Pohjois-Makedonia onnistui yllättämään Italian Aleksandar Trajkovskin lisäajan osumalla, mikä oli pelin ainut maali. Tämän seurauksena Italiaa ei nähty MM-kisoissa toista kertaa peräkkäin, mikä on varmaan ihan koko Italian valtion yksi 2000-luvun suurimmista farsseista.


Haasteita taas karsinnoissa


Italia pelaa Pohjois-Makedonian lisäksi Englannin, Ùkrainan ja Maltan kanssa samassa EM-karsintalohkossa. Euroopan mestaruuteen 2020 luotsanneen Roberto Mancinin johdolla Italian saldo neljän pelin jälkeen oli kaksi voittoa, yksi tasapeli ja yksi tappio.


Azzurri hävisi odotetusti Englannille vierasottelun karsintojen alussa, minkä jälkeen onnistui voittamaan Maltan helposti kotikentällä.


Tappio Englannille tarkoitti sitä, että Italia tulisi kamppailemaan lohkon toisesta jatkopaikasta. Syyskuussa pelatut ottelut San Sirolla Ukrainaa vastaan, ja Skopjessa Pohjois-Makedonian vieraana tulivat ratkaisemaan Azzurrin kohtalon.


Molempiin otteluihin suurena ennakkosuosikkina lähtenyt Italia aloitti Ukrainaa vastaan pyörremyrskyn lailla, mutta ote hiipui pelin edetessä. Vahva alku kantoi lopulta 2 - 1 kotivoittoon.


Pohjois-Makedonia puolestaan aiheutti jälleen Italialle vaikeuksia tutulla kaavalla. Ciro Immobile vei Azzurrin Skopjessa vierasjohtoon puskumaalilla, mutta Enis Bardhin vapaapotkumaali pelin lopussa tasoitti puntit, mikä tarkoitti toista kertaa peräkkäistä pettymystä Italialle Pohjois-Makedoniaa vastaan.


Kolmas kerta toden sanoo?


Italian jalkapalloliitto ei katsonut toista puppelointia Pohjois-Makedoniaa vastaan lyhyessä ajassa. Mancini sai lähteä Italian jalkapalloliiton onnistuessa suostuttelemaan Luciano Spallettin maajoukkueen päävalmentajaksi.


Spalletti.


Sapattia jalkapallosta viettänyt Spalletti valmensi Napolin pysäyttämättömästi Scudettoon kaudella 2022-23. Spalletti on sellainen harvinainen nimi valmentajamarkkinoilla, joka nosti saman tien Azzurri-fanien toiveet paremmista peliesityksistä korkealle.


Nyt Spallettin alaisuudessa Italia on karsinnoissa voittanut Maltan vieraissa ja hävinnyt Englannille kotona. Italian jalkapalloliitto varmasti ajatteli Spallettin nimetessään, että voisi saada paremman tuloksen Englantia vastaan.


Mutta Spallettikaan ei ollut sellainen sateentekijä, kuka kääntäisi kurssin välittömästi. Se osoitti jälleen Italian jalkapallomaajoukkueen ongelmien olevan syvemmälle juurtuneita.


Match Day


Pohjois-Makedonialla ei ole asiaa EM-kisoihin 2024. Tämä ei tarkoita, että Italia saisi epämotivoituneen vierailijan Rooman Stadio Olympicolle. Pohjois-Makedonian päävalmentaja Blagoja Milevski varoitti pressissä, etteivät he aio olla turistimatkalla perjantai-iltana.


Italian rosteria on riivannut loukkaantumiset ja skandaalit.


Sandro Tonali on EM-kisoihin asti kestävässä kilpailukiellossa, koska löi vetoa oman seurajoukkueensa peleistä. Oikea laitapuolustaja, Spallettin luottomies Napoli-ajoilta Giovanni Di Lorenzo on sivussa korttitilin täyttymisen vuoksi.


Lisäksi usea pelaaja vetäytyi pois maajoukkueleiriltä loukkaantumisen vuoksi, huomionarvoisimpina mainintoina Alessandro Bastoni ja Manuel Locatelli.


Todennäköinen avauskokoonpano ei lähde paikkailemaan loukkaantumisia antamalla nuorille mahdollisuuksia.


Parin viime kauden aikana taantumisen merkkejä uransa suhteen osoittanut 31-vuotias Jorginho alkoi jo olla ulkona Italian maajoukkueen suunnitelmista, mutta Spalletti nosti hänet takaisin pelaavaan kokoonpanoon.


Paikan avauskokoonpanosta saa todennäköisesti keskikentällä myös toinen yli kolmekymppinen Giacomo Bonaventura. Fiorentinaa edustava Bonaventura on pelannut uransa laadukkainta peliä viime vuosina, mutta on ihmeellistä, että Milanin huonoina kausina yhtenä ainoana valopilkkuna San Sirolla häärinyt Bonaventura ei kelvannut nuorempana maajoukkueeseen, mutta nyt kutsu käy.


Positiivisin asia Italian kannalta on Federico Chiesan paluu. Juventuksen räjähtävä laituri ei ole pelannut vielä yhdessäkään EM-karsinnassa vakavan polvivamman vuoksi. Tämän kauden alussa Chiesa on löytänyt pitkästä aikaa pelivireen, ja pystyy yksin olemaan ratkaisevana tekijänä kentällä voitton varmistamiseen.


Konkluusio


Jos Italia voittaa Pohjois-Makedonian, sen paikka Saksan EM-kisoissa 2024 on erittäin todennäköinen. Ukrainaa vastaan viimeisellä karsintakierroksella Italialle riittäisi tasapeli jatkopaikkaan.


Italia tietää kuinka pahoja vaikeuksia Pohjois-Makedonia voi tuottaa heille. Viime kaudella Spallettin alaisuudessa Scudetton Napolissa voittanut monipuolinen Elif Elmas haluaa varmasti rankaista Azzurria Roomassa.


Italialla luulisi löytyvän laatua tarpeeksi turvallisen voiton takaamiseksi. Chiesa ja avaukseen kaavailtu Napolin vikkelä hyökkääjä Giacomo Raspadori pystyvät aiheuttamaan mahdottomalta vaikuttavan haasteen Pohjois-Makedonian puolustuslinjalle.Pääseekö Chiesa lähettämään lentosuukkoja Rooman yleisölle?


Vaikkei Spalletti pystynyt tuomaan vielä tässä kohtaa rakenteellisia uudistuksia pelaajavalintoja ajattelen, ehkä on parasta antaa kokeneempien pelaajien hoitaa käsien ulottuvilla oleva kisapaikka varmasti kotiin. Jos näin ei kuitenkaan tapahdu, Italian maajoukkue tulee kokemaan uuden pohjan. Se olisi Lucianon kannalta erittäin harmi.

Opmerkingen


bottom of page