top of page

Italialaisjoukkueiden pudotuspeliparit selvät Mestarien liigassa: “Ketkä etenevät kahdeksan parhaan joukkoon?”

8.1.2024 16:15

Jantsu Nikula

Mestarien liiga 2024

Mestarien liigan pudotuspeliparit ovat selvillä, ja tiedossa on mielenkiintoisia kohtaamisia. Napoli kohtaa Barcelonan, Lazio haastaa Bayernin ja taktisten nerojen taisto käydään Atleticon ja Interin välisessä kamppailussa. 


Napoli vs Barcelona


Kenties koko kierroksen mielenkiintoisin ottelupari Napoli vastaan Barcelona potkaistaan käyntiin Stadio Diego Armando Maradonalla Napolissa kahdeskymmenesensimmäinen päivä helmikuuta.


La Ligan sarjakolmonen Barcelona on pelannut vaihtelevan kauden tähän mennessä. Xavin ryhmälle monella oli korkeammat odotukset verrattuna tämän hetken esityksiin. Mestarien liigassa tuli lohkovoitto, mutta sen se saavutti kaikkea muuta kuin vakuuttavasti. Se hävisi Shakhtar Donetskille 1-0 ja Royal Antwerpille 3-2. 


Barcelona sai tammikuun siirtoikkunan auetessa jo kesällä varmistuneen pelaajakauppansa maaliin, nimittäin Vitor Roque saapui Kataloniaan 40 miljoonan euron siirtokorvauksella brasilialaisesta Club Athletico Paranaensesta. Roquen siirrossa on samankaltaista hypeä kuin Neymarin siirrossa kymmenen vuotta takaperin. Voiko hän sitten olla käänteentekevä pelaaja ottelussa Napolia vastaan? Hän voi varmasti antaa hyvää energiaa penkiltä, mutta en usko hänen olevan vielä 18-vuotiaana käänteentekevä pelaaja Mestareiden liigan pudotuspeleissä.Vitor Roque Barcelona
Lunastaako Vitor Roque odotukset Barcelonassa? Kuva: instagram.com/fcbarcelona

Robert Lewandowski on tehnyt tällä kaudella kahdeksan maalia kotimaan sarjassa, mutta Chämppärissä vain yhden. On sanomattakin selvää, että hänen on palattava edelliskausien tasolle, jos Barca haluaa päästä pitkälle tällä kaudella. Ikä ei tule yksin, mikä on näkynyt myös Lewan otteissa. Hänen liikkeensä ja ennen kaikkea kääntymisensä ovat hidastuneet selkeästi tällä kaudella.


Joukkueen keskikentän moottori Gavi on ollut loukkaantuneena marraskuusta lähtien. Barcelonan hyökkäyspelin käynnistykset ovat ottaneet tästä johtuen ison kolauksen. Täksi kaudeksi Manchester Citystä hankittu İlkay Gündoğan on kuitenkin tuurannut tätä paikkaa hyvin. Barcelonalle tuttuun tapaan se on tälläkin kaudella ajanut nuoria lupauksia sisään edustusjoukkueeseen akatemiasta. Yksi näistä on ollut vasta 16-vuotias Lamine Yamal, joka on murtautunut pelaavaan kokoonpanoon ryminällä.


Napolin kausi on ollut katastrofaalinen. Serie A:n hallitseva mestari olisi tällä hetkellä jäämässä europelienkin ulkopuolelle ollen vasta kahdeksas liigassa. Mestarien liigassa heillä on vielä mahdollisuus voittaa jotain tällä kaudella. Kasvojenpesu on siis vielä realistinen, mutta ei todellakaan todennäköinen.


Victor Oshimen ja Khvitša Kvaratskhelia ovat Napolin syömähampaat. Viime kauden Serie A:n parhaaksi pelaajaksi valittu Kvara ja viime kauden paras maalintekijä Oshimen ovat elintärkeitä joukkueelleen. Napoli elää ja kuolee näiden herrojen otteilla. Molemmilla on ollut vaikea ensimmäinen puoli kaudesta, mutta uskon heidän palaavan omalle tasolleen lopulta. Hyökkäys on sakannut tällä kaudella, koska heidän oma henkilökohtainen peli on sakannut.


Osimhen ja Kvaratskhelia
Osimhen ja Kvara tarvitsevat tukea toisiltaan vaikean jakson keskellä. Kuva: instagram.com/sscnapoli

Hyökkäyspeliä suuremmat haasteet ovat kuitenkin vaaleansinisten alakerrassa eli puolustuksessa. Viime kaudella Napoli oli kuuluisa hyvästä ja luotettavasta puolustuksesta, mutta tällä kaudella tilanne on ollut jopa päinvastainen. Viime kauden puolustuksenlukko Kim Min-Jae siirtyi kesällä Bayern Müncheniin, mikä on todellakin näkynyt negatiivisesti. He eivät hankkineet ketään korvaavaa pelaajaa, ja luottivat samoihin pelaajiin kuin viime kaudella. Se ei ole myöskään auttanut, että alakerrassa on ollut kasalti loukkaantumisia muun muassa kosovolainen Rahmani oli syksyllä yli kuukauden sivussa.


Joukkueen kapeus on korostunut tällä kaudella. Kun ykköstykit eivät tee tulosta, seuraavaa roolia ottavaa pelaajaa ei löydy. Meksikolainen Lozanokin lähti kesällä takaisin Hollantiin, joka pystyi paikoin ottamaan roolia hyökkäyspäässä. Napolin ongelmat vain paisuvat, kun molempia ykköstähtiä ollaan huhuiltu siirtyvän isompiin seuroihin. Muun muassa Kvaratskheliaa ollaan huhuttu Englantiin Newcastleen.


Uskon, että näemme erittäin mielenkiintoisen otteluparin, jossa molemmat pyrkivät tekemään maaleja. Molempien puolustuksessa on säröjä, joita kummankin joukkueen hyökkääjät pyrkivät paljastamaan. Barcelonan ykköskassari ter Stegen on esimerkiksi sivussa. Molemmilla joukkueilla on tasapuoliset mahdollisuudet jatkoon, joskin ehkä Barcelona hienoinen ennakkosuosikki.


Bayern vs Lazio


Monien asiantuntijoiden ennusteet eivät anna italialaisjoukkueelle suuria mahdollisuuksia jatkoon etenemiseen. Bayernin nuorten tähtipelaajien ja kokemuksen sekoittuminen luovat vahvan kokonaisuuden, joka nostaa sen yhdeksi turnauksen suurimmista suosikeista.


Otteluparia ennakkoon tarkastellessa tulee yksi asia heti mieleen. Laziolle ei ole mitään mahdollisuuksia jatkoon. Vai onko sittenkin? Tyrmääjän mahdollisuus piilee kuitenkin aina kilpaurheilussa.


Bayern München on ollut totutun vahva Bundesliigassa. Rutiinikausi käynnissä, jolla se varmasti normaalisti johtaisi sarjaa. Tällä kaudella Bundesliigassa on toinenkin dominoiva seura nimittäin Bayern Leverkusen, jota kipparoi suomalainen Lukas Hradecký. Leverkusen johtaa liigaa neljän pisteen karkumatkalla Bayern Müncheniin. Tämä harvinainen kakkosija johtuu enemmän Leverkusenin hyvyydestä kuin Müncheniin huonoudesta.


Harry Kane siirtyi kesällä lontoolaisseura Tottenhamista Müncheniin noin sadan miljoonan siirtokorvauksella. Hän on tuonut pitkään jatkuneen ongelman päätökseen joukkueessa. Lewandowskin löhdön jälkeen Bayernilla ei ole ollut oikeastaan puhdasta ysipaikan pelaajaa, mikä on ollut iso ongelma nimen omaan maalinteon kannalta. Harry Kanen tilastot tällä kaudella ovat 25 maalia ja 8 syöttöä kaikissa kilpailuissa (21 ottelua). Kane ollut siis erittäin hyvä haastavan alun jälkeen.


Harry Kane Bayern
Laziolla on syytä pelätä Harry Kanen tuomaa maalintekouhkaa. Kuva: instagram.com/fcbayern

Kane on saanut myös muutkin kukat kukkimaan kuin vain itsensä. Hyvä esimerkki tästä on Leroy Sane. Kanen syöttötaito avaa tilaa muille ja hän toimii monesti jopa pelintekijän roolissa.


Bayernin puolustus on ollut todella vankka tällä kaudella. Upamecano ja Napolista hankittu Kim Min-Jae ovat muodostaneet yhdessä kiven kova toppariparin. Neuer on myöskin palannut loukkaantumisestaan tolppien väliin ja näyttää jopa paremmalta kuin viime kaudella.


Lazion alkukausi oli hyvin takkuisa,sen ollessa sarjan kymmenes ensimmäisen 15 pelin jälkeen. Kuitenkin muutaman peräkkäisen voiton jälkeen se on noussut takaisin top kuuteen Serie A:ssa.


Lazio Ciro Immobile
Lazio kaipaa Ciro Immobilelta sankaritekoja Bayernia vastaan. Kuva: instagram.com/official_ssclazio

Joukkueen viime kauden ykköspyssy Ciro Immobilen maalinteon tehokkuus on laskenut merkittävästi viime kaudesta. Felipe Anderson on myös alisuoriutunut, tehden vain yhden maalin Serie A:ssa.


Vaikka Ciro Immobile ja Felipe Anderson eivät ole olleet parhaimmillaan, heidän potentiaalinsa on tiedossa. Panosten noustessa, erityisesti näin suuressa ottelussa uskon, että nämä kaksi hyökkääjää heräävät pelaamaan parasta peliään ja pystyvät yllättämään Bayernin puolustuksen.


Sergej Milinković-Savićin lähtö Saudi-Arabiaan on ollut kova isku Lazion keskikentälle, mutta joukkue on kuitenkin onnistunut kohtalaisesti korvaamaan hänen panoksensa. Marseillesta hankittu Matteo Guendouzi on astunut esiin täyttämään keskikentän tyhjiön.


Kotonaan Laziolla on mahdollisuus pitää peli vähämaalisena. Italialaiset joukkueet ovat tunnettuja tiiviistä puolustuspelistään, jota varmasti Laziokin pyrkii hyödyntämään helmikuussa. Uskon kuitenkin että Allianz Arenalla saksalainen punakone laukeaa viimeistään ja talloo pienet italialaiset alleen.


Atletico Madrid vs Inter Milan


Ottelupari saa varmasti monelle futisfanille jo ajatuksen tasolla veden kielelle.

Arpa asetti vastakkain kaksi taktista neroa, kun Diego Simeonen ja Simone Inzaghin valmentamat joukkueet kohtaavat. Molemmat joukkueet tunnetaan vahvasta puolustuspelistään, ja odotettavissa on tiukka taistelu.


Inter vs Atletico Madrid
Kuinka käy taktisten nerojen ottaessa mittaa toisistaan? kuva: sport.quatidiano.net

Interin leirissä Lautaro Martinez on noussut viime MM-kisojen vaikeuksien jälkeen joukkueen kapteeniksi ja tärkeimmäksi pelaajaksi. Kesän uusi hankinta Thuram on osoittautunut loistavaksi vahvistukseksi, kun taas kaksi muuta hankintaa Arnautovic ja Alexis Sanchez ovat antaneet arvokasta kokemusta joukkueelle. 


Vaikka kausi alkoikin hieman takkuisesti, on viime kauden Mestarien liigan finalistin kone lähtenyt käyntiin vakuuttavasti, mikä ollaan nähty Serie A:ssa. Ylivoimainen sarjakärki selvitti niin ikään paikkansa Mestarien liigan pudotuspeleihin. Se ei kuitenkaan ollut niin vakuuttavaa, kun piskuinen Espanjalaisjoukkue Real Sociedad nappasi lohkon kärkipaikan Interin näpeistä.


Atleticon puolella Alvaro Morata näyttää vihdoin lunastavan odotuksia, jotka hänen ympärilleen asetettiin jo noin kymmenen vuotta sitten. Griezmannin rooli hyökkäyksen rytmittäjänä on korvaamaton. Grizu niin ikään on kunnostautunut maalintekijänä tällä kaudella. Hänellä on jo 16 maalia tehtynä kaikissa kilpailuissa yhteensä. 


Atleticon vahvuuksiin kuuluu sen laajuus. Esimerkiksi niinkin laadukas pelaaja kuin Memphis Depayn tullee vaihtopenkiltä. Pelaajamateriaali mahdollistaa kierrättämisen ja sen, että loukkaantumiset eivät ole niin isoja kolauksia, kun ne ehkä olisi jollekin muulle joukkueelle.


Puolustuksellisesti molemmat joukkueet ovat vahvoja, mutta tällä kaudella Atleticon puolustuslinja ei ole ollut aivan niin vedenpitävä, mitä se yleensä on. Hyvä esimerkki tästä on ottelu Gironaa vastaan, jossa se päästi neljä maalia häviten ottelun lopulta lukemin 4-3. 


Jännittävä ja odotettu ottelupari tarjoaa varmasti jalkapallon ystäville unohtumattoman kaksiosaisen taiston. Painosanalla “kaksiosaisen” sillä kumpikaan joukkue ei ole tunnettu luovuttajana ja ratkaisua saadaan varmasti odottaa viime hetkille asti, jopa rangaistuspotkukilpailuun. Vaikka odotettavissa on tiukkaa taistelu, uskon, että Atletico Madridin nousee voittajaksi. Simeonen tinkimätön taktiikka ja joukkueen pitkä historia näissä tilanteissa antavat sille pienen edun.Комментарии


bottom of page