top of page

Salernitana kriisissä - Selviääkö rannikkokaupungin joukkue Serie A kaudelle 2024-25?

14.1.2024 15:54


Salernitana Serie A
Kuva: twitter.com/OfficialUSS1919

Salernitana on Serie A:n sarjataulukon viimeisenä, kun kausi on ylittänyt hetki sitten puolivälin. Kahdella viimeisellä pelikierroksella Salerno on taistellut lisäajalle asti pisteessä kiinni Juventusta ja Napolia vastaan, mutta joutui antautumaan molemmille aivan ottelun loppuhetkillä hyvästä taistelusta huolimatta. On syytä vilkaista, mikä on mennyt Salernitanan kohdalla pieleen kaudella 2023-24, ja onko sesonki enää pelastettavissa.


Ihmeellinen selviytyminen sarjassa toissa kaudella


Vain kaksi kertaa Serie A:ssa seurahistoriansa aikana kausilla 1947-48 ja 1998-99 esiintynyt Salernitana nousi Serie A:han kolmannen kerran kaudeksi 2021-22. I Granata oli selkeä ykkössuosikki tippumaan liigasta kysesisellä kaudella takaisin Serie B:hen.


Salernitanan tilanne oli joulun 2021 aikoina murheellinen kasassa ollen vain 8 sarjapistettä kahdeksantoista pelikierroksen jälkeen. Näytti selvältä ettei Napolin kainalossa noin 130 000 ihmisen kaupungin seuralla ollut asiaa taaskaan kautta pidemmäksi aikaa Italian pääsarjaan.


Joulun 2021 aikoina vedonlyönnissä Salernitanan sarjasta putoamiseen oli vain 1,01 kerroin. Joukkueen omistajana tuolloin ollut ja Lazion omistajana paremmin tunnettu Claudio Lotito oli ongelmissa pitää Salernitanaa Serie A:ssa kahden eri seuran omistajuuden ollen vastoin sääntöjä, eikä myöskään tämän vuoksi kyennyt investoimaan kunnolla seuraan.


Salernitana löysi onnekseen uuden omistajan tammikuussa 2022 Pegasus Online Universityn perustajasta Daniele Iervolinosta, joka sanoi pitävänsä Salernitanan Serie A:ssa kaikin mahdollisin keinoin.


Iervolino toi mukanaan tammikuun siirtoikkunalla muun muassa Atalantaa nykyisin edustavan Edersonin Brasilian pääsarjasta, joka osoittautui heti loistavaksi pelaajaksi Euroopan huipulle.

Salernitana selvitti lopulta tiensä elokuvamaisten käänteiden jälkeen historialliselle toiselle peräkkäiselle Serie A -kaudelle.


Viime kaudella se oli sinnikäs keskikastin joukkue sijoittumalla viidenneksitoista. Täksi kaudeksi I Granata sai pidettyä avainpelaajansa, mutta siitä huolimatta putoaminen Serie B:hen on lähellä.


Epäonnistunut kesän siirtoikkuna rikkoi joukkuehenkeä


Salernitana ei vahvistanut joukkuettaan juurikaan kesällä 2023. Suurin syy tähän oli lainapelaajien jatkosopimusoptioiden maksut.


Kalleimman sopimusoption Salernitana käytti Boulaye Dian kohdalla, jonka lunastaminen siirsi 12 miljoonaa euroa Villarrealin kassaan.


Boulaye Dia Salernitana
Boulaye Dia, Salernitanan tähti. Kuva: twitter.com/OfficialUSS1919


Senegalia MM-kisoissa 2022 edutanut Dia oli avainroolissa Salernitanassa viime kaudella. Senegalilainen target-hyökkääjä iski 16 maalia ja antoi 6 maalisyöttöä Serie A:ssa.


Salernitana sai Dian edullisella siirtosummalla, koska sopimusehdot Villarrealin kanssa oltiin tehty ennen kuin Dia breikkasi Salernossa markkina-arvoaan nostaen.


Dian taidot kiinnittivät huomiota myös ulkomailta. Englannin Valioliigassa pelaava Wolverhampton päätti tehdä Diasta tarjouksen kesän siirtoikkunan viime hetkillä, mikä oli tällöin Salernitanan urheilujohtajana toimineen Morgan De Sanctisin mielestä loukkaava.


Joka tapauksessa tämä tarjous sekoitti Dian päätä: Hän olisi halunnut liittyä Wolverhamptonin riveihin. Tämän johdosta Salernitana ykköstykki huilasi kuluvan kauden alussa pari ottelua "motivaatio-ongelmien" vuoksi.


Pitkään ilman voittoa kauden alussa


Paolo Sousalla ei ollut helppo tehtävä lähteä kauteen joukkueen ykköstykin kiukutellessa. Portugalilaisen taktikon alaisuudessa Salernitanan kauden alku oli riman alitus. Sousan johdolla Salernitana otti nolla voittoa, pelasi tasan kolmesti ja hävisi viisi ottelua.


Vaikka 2 - 2 tasapeli kauden avauksessa Stadio Olimpicolla Romaa vastaan herätti lupauksia, eivät Salernitanan miehet kyenneet enää maalintekoon Sousan viimeissä otteluissa.


Jotain oli tehtävä ja Sousa sai ensimmäisenä managerina potkut tällä kaudella Serie A:ssa. Hänene tilalleen nousi Milan-legenda Filippo Inzaghi.


Salernitana oli niin jumissa ettei valmentajanvaihto tuonut heti toivottua herätystä peliotteissa. Inzaghilla kesti viisi peliä ruorissa ennen kuin pystyi tuomaan Salernitanalle kauden avausvoiton, eikä päävalmentajan pistekeskiarvo(0.86) ole päätä huimaava.


Joka tapauksessa Pippo on tuonut energiaa Salernitanan penkille ja tehnyt heistä vaikeasti voitettavan joukkueen. Tämän on saanut kahden viimeisen pelikierroksen aikana saanut kokea Napoli ja Juventus, jotka ylsivät kolmen pisteen arvoiseen maaliin sarjajumboa vastaan lisäajalla.


Napolia vastaan 13. tammikuuta koettu tappio sai koko Salernitana-perheen seuranomistajan johdolla kritisoimaan Serie A:n tuomaritoimintaa. Daniele Iervolino vaati, että kaikille liigan tuomareille johtoporrasta myöten tulisi antaa potkut.


Fokus tiukkaan putoamistaisteluun


Vaikkei viimeisillä pelikierroksilla annetut hyvät peliesitykset tuottaneet pisteitä, Pippon joukkue on näyttänyt vahvaa luonnetta suurseuroja vastaan.


Tästä olisi hyvä ammentaa putoamistaistelua varten, koska mitään Salernossa ei olla vielä menetetty. Putoamisviivan päälle kierroksen 20. aikana noussut Verona on kiinniotettavissa kahdella voitetulla ottelulla.


Salernitanan puolustuksessa Matteo Lovato ja Norbert Gyomber näyttivät hyviltä matalassa blokissa Napolia vastaan. Keskikentällä Mateuzs Legowski on osoittanut olevansa Serie A tasoa, Antonio Candreva tekee yhä tehoja ja tammikuun lopulla African Cup of Nationsista palaavan Dian potentiaali on tiedossa.


Vahvan peli-ilmeen löytäneellä Salernitanalla on edelleen kaikki mahdollisuudet selviytyä Serie A:ssa kaudelle 2024-25. Kuitenkin hermojen täytyy pysyä kurissa ja myös pari vahvistusta tamminkuun siirtoikkunalla auttaisivat asiaa.


Onkin jännä nähdä kuinka Iervolino lähestyy siirtoikkunan kahta viimeistä viikkoa. Salernitana myi seuraikoni Pasquale Mazzocchin Napoliin ja hankki korvaajaksi nuoren Niccolo Pierozzin, joka debytoi pirteästi Napolia vastaan vaihtopenkiltä. Sijoitetaanko Salernossa siis tulevaisuuden tähtiin seuran taistellessa sarjajumbona liigassa selviytymisestä? Saattoi olla ainakin tämän yhden siirroon kohdalla fiksu liike.

Comentários


bottom of page