top of page

Slovakia - Helmarit: Aika nostaa nuoria parrasvaloihin, seuraa heitä!

3.12.2023 13:41

Anni Hartikainen on Kansallisessa Liigassa supertähtitasoa. Kuva: twitter.com/kupsnaiset

Helmareilla on oiva mahdollisuus kierrättää vakioavauksesta tuttuja pelaajia tämän maajoukkueleirin viimeisellä Nations League -kierroksella panoksettoman peliasetelman ansiosta. 6 - 0 voitto Romaniaa vastaan varmisti Helmareiden nousun Nations Leaguen A-sarjaan.


Esimerkiksi huipputoppari Natalia Kuikka etsii uutta seuraa, joten hänen kohdallaan penkillä istuminen voisi olla järkevä ratkaisu ihan vain loukkaantumisen välttämiseksi, koska Kuikka on osoittanut tason maajoukkueessa.


Tilaisuuksien tarjonta nuorille voisi olla Marko Salorannan teemana Slovakia-otteluun, ja La Gazzetta Suomi pohtii potentiaalisten Kansallisen Liigan pelaajien panosta maajoukkueeseen.


Tuuli Viinikka


Ilveksessä kahdella viime kaudella vaikutuksen tehnyt 19-vuotias Tuuli Viinikka siirtyi hiljattain KuPSin riveihin. Viinikka tarjoaa ensi kaudella KuPSille lisää nuorta motivoitunutta peli-ilmettä.


Tuuli siirtyi Ilvekseen kaudelle 2021 puolustajan pelaajaprofiililla. Ipassa Viinikan tekniikka kehittyi kuitenkin sen verran hyväksi, että hän viiletti koko viime kauden oikeana laitahyökkääjänä. Entisen puolustajan pelirohkeus 1 vs 1 -haastoissa on kehittynyt ihastuttavasti.


Viinikka saa ensi kaudella laadukkaamman joukkueen ympärilleen, joten on mielenkiintoista nähdä kuinka paljon pystyy ottamaan vastuuta. KuPSin siirtouutisessa Tuuli ilmaisi siirtyvänsä Kuopioon keskittyäkseen paremmin jalkapallon pelaamiseen.


Jos Tuulin kehityskaari jatkuu samanlaisena, koko Kansallinen Liiga saa olla ensi kaudella varuillaan Anni Hartikaisen pommittaessa vasenta laitaa Tuuli Viinikan juoniessa samalla peliä oikealta kaistalta.


Olisi hienoa nähdä Viinikan maajoukkuedebyytti penkiltä Slovakiaa vastaan tiistaina.


Aada Nurmi


HPS:n viime kauden kultakimpaleisiin kuulunut keskikenttä Aada Nurmi pääsi tekemään maajoukkuedebyytin muutaman minuutin peliajalla Romaniaa vastaan penkiltä Turussa.


Nurmi siirtyi niin ikään Viinikan tapaan ensi kaudeksi vahvistamaan KuPSia ja tuo keltaisten keskikentälle lisää variaatiota. 20-vuotias Nurmi on erinomainen pallottomassa pelaamisessa ja liukuu fyysisesti tekemään riistoja omalle joukkueelleen.


Myös pallon kanssa Nurmi saa aikaan tehoja. Viime kaudella Nurmi kirjautti nimiinsä viisi tehtyä maalia ja antoi kaksi maalisyöttöä. Hänet valittiin HPS:n vuoden pelaajaksi. Se on hyvä saavutus, koska muun muassa hyökkääjät Oona Jääskeläinen ja Elli-Noora Kainulainen tekivät kilpailusta tasokkaan.


Maajoukkuedebyytti antaa varmasti Aadalle lisäbuustia valmistautumisessa ensi kauteen ja on mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan Nurmen ura kehittyy KuPSissa Sirenin siskojen seurassa keskikentällä.


Nurmikaan ei välttämättä ole Marko Salorannan suunnitelmissa Slovakiaa vastaan avauskokoonpanoon, mutta ansaitsee ehdottomasti vähintään puolituntisen näyttää taitojaan.


Anni Hartikainen


Oli oikeastaan vain ajan kysymys ennen kuin persoonallinen Anni Hartikainen pamauttaa maajoukkueuransa avausmaalin. Intoa puhkuen Turun kylmässä kelissä 30. marraskuuta vajaalukuisena pelannutta Romaniaa vastaan Anni kävi iskemässä pallon väkisin reppuun omalta vasemmalta laidaltaan.


Ja lisää sopii odottaa. Kansallisen Liigan ehdoton tähtipelaaja iski viime kaudella kahdeksan tehtyä maalia ja antoi kymmenen maalin johtanutta syöttöä. Kuopiossa vielä ensi kaudella pelaava Hartikainen tulee viihdyttämään koko kauden 2024 Kansallisen Liigan yleisöä, ja ansaitsee täydet minuutit panoksettomassa ottelussa Slovakian vieraana.


Hartikainen yritti jopa puolikasta saksaria Romaniaa vastaan. Repertuaarista löytyy siis akrobatiaakin hyvän tulostason päälle.


Hartikaisesta aistii jo 20-vuotiaana tulevan päävalmentajan energiaa ja olisi virhe jättää hänet pois avauksesta Slovakiassa.

4.12.2023 23:26 edit. Valitettavasti Annilta jää peli sivusta epäjärjestelmällisyytensä takia.


Kunniamaininta: Sanni Ojanen


Miten olisi Sanni aikuisten maajoukkueeseen? Åland Unitedin toppari on ollut vakiokasvo Suomen U23 maajoukkueen puolustuslinjassa ja ahersi Kansallisessa Liigassa kaikki peliminuutit kaudella 2023, mutta kutsua Helmareihin ei ole vielä tullut.


Ojasesta oli aistittavissa uransa alkuvaiheessa Ilveksessä johtavan pelaajan karismaa. Ryhdikkäästi liikkuva toppari valittiinkin Ilveksen kapteeniksi alle parikymppisenä.


Nyt 23-vuotiaana Ojanen on ilman sopimusta Ahvenanmaalla pelatun hyvän kauden jälkeen. Sannista on muodostunut kunnon uhka ilmatilanteissa, josta viime kaudella viisi tehtyä liigamaalia ovat todisteena.


Ojanen on ilman sopimusta, mutta kysyntää löytyy varmasti Suomen rajojen ulkopuolelta. Erinomainen urheilija on säilynyt ammattiurallaan ilman pahoja loukkaantumisia. Jos kehityskaari jatkuu samanlaisena, Sanni Ojanen voi olla vaikka Helmareiden kapteeni muutaman vuoden päästä.


Comments


bottom of page