top of page

Pelikierros 13. Sunnuntaiennakko: Alempi keskikasti hakee asetelmia, Romalle kelpaa vain voitto

25.11.2023 16:48


Gianluca Caprari ja Matteo Pessina miettivät, kuinka Cagliari kaatuu lounasajan matsissa.

Serie A:ssa pelataan sunnuntaina viisi ottelua. Derby d’Italia Juventuksen ja Interin välillä kääntää koko jalkapalloa seuraavan maailman päät hetkeksi Italiaan, mutta ennen sitä liiga tarjoaa neljä tiukkaa kamppailua.


13:30 Cagliari - Monza


Lounasaikaan päivän ensimmäinen ottelu pyörähtää käyntiin Sardiniassa. Uutta nostetta kauteensa saanut Cagliari saa kovan haasteen Monzasta ennakkoasetelmilta ympäripyöreässä ottelussa.


Näytti jo hetken siltä, ettei Cagliarilla ole mitään annettavaa tämän kauden Serie A:ssa. Ensimmäiset yhdeksän pelikierrosta tuottivat vain kolme sarjapistettä kolmen tasapelituloksen ansiosta, ja sardinialaiset olivat jumittuneet hetkeksi pahnanpohjimmaiseksi.


Joukkue onnistui kuitenkin sensaatiomaisesti nousemaan 4 - 3 voittoon Frosinonea vastaan kolmen maalin takaa kauden kymmenennellä pelikierroksella, mikä on tuonut uutta virtaa sardinialaismiehistöön. Heti Frosinone-voiton jälkeen Claudio Ranierin joukkue otti kauden toisen voittonsa Genoasta, ja eteni myös Coppa Italiassa jatkopeleihin Udinesen kustannuksella.


Illan vierailija Monza ei satsannut pelaajarosteriin tänä kesänä samaan tapaan kuin viime kaudella. Joukkueen runkopelaajien lainasopimusten lunastaminen kesän siirtoikkunan aikana maksoi i biancorossille yli 40 miljoonaa euroa, eikä kassasta löytynyt tilaa uusille investoinneille.


Kuitenkin viime kaudella tehdyt laadukkaat pelaajahankinnat ovat nostaneet pohjois-italialaisen seuran sarjan ehdottomaan keskikastiin. Joukkueen talismaanina häärää keskikentällä oman kylän poika Matteo Pessina, joka oli voittamassa Italian kanssa Euroopan mestaruutta kesällä 2021. Hyökkäävän keskikentän roolia pelaava 24-vuotias Andrea Colpani on tehnyt läpimurron alkukaudella olemalla Monzan paras maalintekijä kuudella täysosumalla.


16:00 Empoli - Sassuolo


Kotijoukkue Empoli vaikutti kauden alussa olevan pelkkää pumpulia: Joukkue pelasi maalittomasti peräti kauden viisi ensimmäistä ottelua. Sinisten kauden neljäs ottelu Romaa vastaan oli totaalinen pohjanoteeraus. Toscanalaiset hävisivät Stadio Olimpicolla peräti 7 - 0. Tämä riitti Empolin seurajohdolle, ja Paolo Zanetti oli ensimmäinen potkut saanut päävalmentaja Serie A:ssa.


Empolin managerina jo kolme kertaa aikaisemmin urallaan esiintynyt Aurelio Andreazzolli on saanut käännettyä toscanalaisten kurssin: Ehkä Andreazzollin kohdalla neljäs kerta toden sanoo, sillä 70-vuotias italialainen on luotsannut Empolin kolmeen voittoon kahdeksassa ottelussa, joista viimeisin on ennen maajoukkuetaukoa tullut yllätysvoitto Napolista vieraspelissä.


Kuka ikinä onkaan onnistunut ennustamaan kaikki Sassuolon tämän kauden tulokset oikein on moderni Nostredamus: Modenalainen kasvattajaseura on sarjataulukossa vasta sijalla viisitoista. Voitettuja otteluita Nervoverdillä on taskussa kolme. Hämmentävintä on se, että kaksi näistä on tullut sarjan parhaita joukkueita Interiä ja Juventusta vastaan.


Kesällä lähellä Juventukseen siirtymistä ollut Domenico Berardi on iskenyt alkukaudella viisi maalia ja on edelleen pelaaja, joka pystyy voittamaan heikompia Serie A -joukkueita vastaan pelejä yksin. Sassuolo odottaa enemmän tehoja vasemmalta laitahyökkääjältä Armand Laurientelta, jonka tekniikka ja nopeus kelpaisivat suuremmallekin seuralle. Ranskalainen on tehnyt alkukaudella yhden maalin ja antanut yhden maalisyötön.


Sassuolo odottaa enemmän tehoja Armand Laurientelta.

Sassuolo tulee peliin ilman voittoa kuudesta viimeisestä ottelustaan. Heidän todennäköinen avauskokoonpano sisältää joukkueen parhaat pelaajat. Jos Sassuolo ei ota turhia paineita palatakseen takaisin voittojen tielle, tulee Empolilla olemaan vaikea ilta pysäyttää vieraiden monipuolinen hyökkäyskalusto.


16:00 Frosinone - Genoa


Sarjanousija Frosinone on ollut alkukaudella hyvä, ja ansaitusti sarjataulukossa sijalla kaksitoista. Joukkue ei kuluttanut peaajahankintoihin kesän siirtoikkunalla kuin 4 miljoonaa euroa, mutta on siitä huolimatta aiheuttanut vaikeuksia lähes jokaisessa kauden ottelussa vastustajalleen. Voit lukea tästä yksityskohtaisemmin syitä Frosinonen hyvään alkukauteen.


Genoalla on myös mennyt hyvin paluu Italian pääsarjatasolle. Satamakaupungin joukkue on pisteen päässä Frosinonesta sijalla kolmetoista. Genoa investoi kesällä 28 miljoonaa euroa pelaajahankintoihin, mikä on iso syy heidän kelvolliseen suoritustasoon.


Suuremmatkin seurat olivat Italian maajoukkuedebyytin tämän vuoden maaliskuussa tehneen Genoan hyökkääjän Mateo Reteguin kintereillä. Hän on iskenyt kolme maalia alkukaudella, mutta on todennäköisesti sivussa Frosinonessa, mikä on massiivinen menetys vierailijoille.


Kumpikin joukkue tietää etukäteen tämän ottelutuloksen olevan tärkeä. Sarjapaikan pitäminen on molempien joukkueiden ykköstavoite. Siinä mielessä keskinäisestä kohtaamisesta saatu voitto tulisi olemaan loppukautta miettien tärkeä tästä toiselle. Se saattaa näkyä pelissä matalan riskitason hyökkäysyrityksillä. Toisaalta Frosinone pelaa sen verran ennakkoluulotonta futista, että Genoan on turha miettiä varmaa tasapelin hakua etukäteen tästä ottelusta.


19:00 Roma - Udinese


Jose Mourinho valmentaa Romassa kolmatta kauttaan, mutta näyttää siltä, että Top 4 sijoitus ja paikka Mestarien liigassa jää jälleen saavuttamatta. Giallorossi teki hyvää bisnestä kesän siirtoikkunalla vahvistaessaan joukkuettaan laadukkailla pelaajilla juurikaan rahaa törsäämättä, samalla kun myi hyvillä siirtosummilla pelaajia pois, jotka eivät kuuluneet joukkueen ydinrunkoon.


Muun muassa Romelu Lukakulla ja Renato Sanchesilla vahvistunut Roma on Serie A:ssa sijalla seitsemän. Karismaattinen Mourinho on saanut Stadio Olimpicon lehterit pursuamaan katsojia, vaikka tulokset ovat olleet hänen edeltäjiensä kaltaisia. On mielenkiintoista seurata alkaako Roman johto vaatia Joselta jossain kohtaa urheilullisesti parempia tuloksia.


Udinese on ollut alkukaudella tasuripappojen mieleen: Roman Eremenkon entinen seura on alkukauden kolmessatoista ottelussa pelannut peräti yhdeksän tasapeliä.


Se on hyvä suoritustaso ottaen huomioon joukkuetta alkukaudella vaivanneet loukkaantumiset. Mustavalkoisilla on pahimmillaan ollut melkein puolet joukkueen parhaan avauskokoonpanon pelaajista sivussa, näkyvimpänä pitkäaikaispotilas Gerald Deulofeu.


Stadio Olimpicolla pelattava näytös on erinomainen alkupala ennen illan pääruokaa Derby d’Italiaa. Romalle ei kelpaa mikään muu kuin kolmeen pisteen voitto, mutta lähtökohtaisesti Udinese ei tule antamaan kotijoukkueelle mitään ilmaiseksi.


Comentários


bottom of page